Vrijmoed Eenvoud: Kookboek toont de mens achter de chef

Vrijmoed Eenvoud: Kookboek toont de mens achter de chef
20 februari 2019 Raf De Mot
Door Nieuws

Tweesterrenchef Michael Vrijmoed heeft een nieuw kookboek uitgebracht. In Vrijmoed Eenvoud bundelt hij een aantal gerechten die geïnspireerd zijn op een fase in zijn leven. Zoals de titel belooft, zijn ze laagdrempelig zodat elke hobbykok ermee aan de slag kan. De bijhorende anekdotes zorgen voor extra piment.

“De sterkte van een chef meet je niet alleen aan de hand van sterren of punten. Een kok is maar zo goed als de basis die hij of zij beheerst. De vakkennis, de passie voor het beroep, de eerbied voor een product en het terroir waar dat product is geteeld of gekweekt. Daar gaat het over in de gastronomie van vandaag.”

DE KOK EN DE MENS

Al in de eerste paragraaf van het voorwoord laat de jonge chef in z’n ziel kijken. Hoewel er als titel boven dat voorwoord ‘Een echt kookboek’ pronkt, is het boek veel meer dan dat alleen. We leren immers niet alleen de chef kennen, maar ook de mens Michael Vrijmoed.

Zo leren we dat hij een gepassioneerd reiziger is en dat de simpele, productgedreven streetfood die hij in bijvoorbeeld Bali, op de Filippijnen en Gran Canaria heeft leren kennen, een bijna even grote invloed op hem heeft gehad als de leermeesters.

LEERMEESTERS

Wie Vrijmoed kent, weet dat de jonge chef met niets dan warm respect terugdenkt aan zijn leermeesters. In het boek reserveert hij een heel hoofdstuk aan hen, met recepten die gebaseerd zijn op wat hij bij Guy Van Cauteren en Peter Goossens heeft geleerd.

In de andere hoofdstukken neemt Vrijmoed ons mee op een reis door eigen land, met gerechten uit Zeeland, de Vlaamse Ardennen, de Kust, de Ardennen en de Westhoek, met tussendoor een ommetje langs Londen.

 

FAMILIE EN VRIENDEN

Het hoofdstuk “Familie – thuis en met de vrienden” toont dan weer het belang dat Vrijmoed hecht aan familie, convivialiteit en huislijke gezelligheid.

Alles samen goed voor een 50-tal recepten, die telkens verrassen door Michaëls touch of genius. Gerechten om te delen met familie of vrienden en die een glimlach op hun gezichten toveren. Reportage- en gerechtfoto’s zijn van Heikki Verdurme.

Uitgegeven door Lannoo, EAN 9789401457514, €29,99

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*