Vzw Koekenstad blaast eeuwenoude Martougin-chocolade nieuw leven in

Vzw Koekenstad blaast eeuwenoude Martougin-chocolade nieuw leven in
14 maart 2019 Carline Roggeman
Door Nieuws

Wie begin jaren 40 of 50 het levenslicht zag, herinnert zich vast en zeker nog de befaamde Bloc-chocolade van Martougin. De chocoladerepen van Alfred Martougin maken deel uit van een belangrijk stukje Antwerpse geschiedenis waar de stad terecht fier op is. Vzw Koekenstad opent exclusief voor deze editie van de Antwerpse Chocolate Week een tentoonstelling gewijd aan de man achter de chocoladerepen. En speciaal voor iedereen die mijmert over vroeger, wordt de eeuwenoude Martougin-chocolade opnieuw op de markt gebracht.

Elke dag genieten duizenden mensen overal ter wereld van een Prince koek of Cent Wafer zonder er bij stil te staan dat dit op en top Antwerpse producten zijn. De stad Antwerpen heeft namelijk een rijke koekjesgeschiedenis. Met De Beukelaer vestigde de eerste industriële koekjesproducent van het Europese vasteland zich in hartje Antwerpen. Vandaar dat ’t Stad al snel omgedoopt werd tot de ‘Koekenstad’. Maar Antwerpen heeft ook een chocoladegeschiedenis om u tegen de zeggen. Denk maar aan de talrijke chocolaterieën die de stad telt. Om het cultureel erfgoed van de stad zorgvuldig te kunnen bewaren, werd zeven jaar geleden vzw Koekenstad opgericht. Zij zetten elk jaar opnieuw een stukje Antwerpse geschiedenis in de kijker. Zo pronkt dit jaar de eeuwenoude Martougin-chocolade op de affiches.

Modelfabriek

La Chocolaterie Modèle, na Meurisse de belangrijkste chocoladefabriek in Antwerpen, was in handen van Alfred Martougin. Als zoon van een vertegenwoordiger van Kwatta, kwam hij al snel in contact met alles wat met chocolade te maken had. Martougin was nog maar een prille twintiger toen hij in 1902 zijn chocoladefabriek oprichtte, een klein imperium dat vrijwel meteen uitgroeide tot een fabriek met maar liefst 450 werknemers. De naam die hij zijn fabriek toekende, weerspiegelde perfect wat hij wou bereiken. Kwaliteit op vlak van producten en machines primeerde voor hem. De fabriek moest hét toonbeeld worden van een chocoladefabriek.

Romeinse Rijk

Alfred Martougin had een hang naar het Romeinse Rijk. Zo doopte hij zijn chocoladerepen om tot onder meer Minerva, Jemma en Galba. Maar het is de Bloc-chocolade die nog steeds op het netvlies van menig Antwerpenaar staat gebrand. Deze blokken van vijf kilo werden oorspronkelijk gemaakt voor banketbakkers en snoepfabrikanten als chocolade om te verwerken. Later ontwikkelde Martougin ook een variant in melk- en fondantchocolade voor de consument die deze tabletten gebruikte als eet- en kookchocolade.

In 1966 werd La Chocolaterie Modèle verkocht aan de Nederlandse chocolaterie Van Houtem. Callebaut nam het paradepaardje van Martougin, de Bloc-chocolade, over en verkocht het product nog tot de jaren 90. Maar het grote succes waar Martougin mee zegevierde, kon Callebaut nooit evenaren.

Expo Martougin biedt een unieke inkijk in het leven van deze gepassioneerde ondernemer en dompelt je onder in een wereld boordevol chocolade. Je kan de unieke tentoonstelling nog bezoeken tot en met het einde van de Chocolate Week op zondag 17 maart. Laat je je graag verrassen door de interessante geschiedenis en leuke anekdotes over de Martougin-chocolade? Een gegidste rondleiding in groep kan je nog boeken tot en met 31 maart.

 

Voor meer informatie kan je terecht op http://www.antwerpenkoekenstad.be

(Foto’s: vzw Koekenstad)

Facebook Comments

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*