Waarom is red velvet cake zo populair? En wat is het nu eigenlijk?

Red velvet cake, je hebt de dieprode taart met roomkaasglazuur ongetwijfeld al op de toonbank van een bakker zien liggen of op Instagram zien passeren. Deze taart is dan ook erg fotogeniek. Maar de kans is groot dat je het taartje nog nooit hebt geproefd omdat je simpelweg niet weet wat het precies is.

Het basisrecept voor het beslag bestaat uit boter, suiker, eieren, karnemelk, azijn, cacaopoeder en bloem. Oorspronkelijk kreeg de taart zijn rode kleur door onbewerkte cacao te mixen met azijn en karnemelk. In de oven ontstond dan een soort chemische reactie waardoor de taart rood kleurde. Het zuur in de azijn en karnemelk in combinatie met het cacaopoeder gaf een rode gloed aan het beslag.

Rode kleurstof

Maar zo gaat het tegenwoordig niet meer. Aan het begin van de 19de eeuw ontdekte men dat door onbewerkte cacaopoeder te alkaliseren het een diepbruine kleur en een zachtere smaak krijgt. De cacao die je in de winkelrekken vindt is zo bewerkt dat de van nature aanwezig zuurtegraad is geneutraliseerd.

Hierdoor kan de chemische reactie in de oven niet meer plaatsvinden en kan de taart dus niet meer op een spontane manier rood kleuren. Daarom gebruiken we rode kleurstof om de kenmerkende rode kleur te krijgen. Wil je het toch natuurlijker? Dan kan je het met rode bietensap proberen. Dit wordt in veel bereidingen als alternatief voor kleurstof gebruikt, maar voor een red velvet cake kan het zo wel eens fout lopen. Je taart zal eerder een roze kleur krijgen.

Roomkaas

Maar naast de dieprode kleur wordt een red velvet cake gekenmerkt door een goede roomkaascrème die je op smaak kan brengen met vanille of witte chocolade. Dit zorgt voor een taart die goed in balans is: het friszure van de roomkaascrème, een tikkeltje cacao en vanille. En dan is er nog de fluweelachtige structuur van de cake die je krijgt door het toevoegen van de karnemelk. Kortom, red velvet cake is echt wel een must try wanneer je eens iets anders wilt dan de traditionele chocoladetaart.

LEES OOK: Waarom mislukt mijn cake? Omdat je deze 4 fouten maakt

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!