Waarom je geen cappuccino na 11 uur mag drinken

Koffie, we krijgen er geen genoeg van. Het is het zoveelste product waar we de Italiaanse cultuur dankbaar voor zijn. Italianen behandelen hun koffie zoals hun pasta: met trots en heel veel liefde. Ze gaan er zelfs zó ver in dat er een hele resem aan onuitgesproken regels aan hun koffiecultuur verbonden zit. Wat mag je wel en niet doen? 

Italianen kunnen de toeristen meteen van de locals onderscheiden door simpelweg te kijken naar hun koffie-etiquette. Dus, als je naar Italië wil reizen zonder dat iedereen doorheeft dat je een toerist bent, lees je deze do's-and-don'ts best nog even door.

Geen cappuccino na 11 uur 

De lekkerste koffie is misschien wel cappuccino. Je weet wel, dat drankje met meer melkschuim dan koffie. Toch houd je je best in als je na 11 uur zin krijgt in een lekker kopje. Cappuccino is een no-go na 11 uur voor een simpele, maar begrijpelijke reden. Als je ooit al eens een echt Italiaans diner hebt meegemaakt, weet je dat ze veel eten. Om te beginnen heb je de antipasti, de eerste gang die je kan zien als opwarming voor wat nog moet komen. Als tweede heb je primi piatti, meestal een bord pasta of risotto, en tot slot heb je de secondi piatti, meestal vlees of vis. Een hele boterham, dus. Als je je na 11 uur nog waagt aan een cappuccino boordevol melk, zal het zuivel er wel eens voor kunnen zorgen dat je maag van streek raakt. Kortom: ze willen niet dat een klein kopje koffie ervoor kan zorgen dat ze 's avonds geen honger meer hebben.

Espresso: the best digestive

Voor dezelfde reden worden cappuccino's al helemaal niet besteld na het avondmaal. Al dat melk is slecht voor de vertering van al die gangen die je naar binnen hebt gewerkt. Welke koffie mag je dan wel drinken na het eten? Kort en krachtig: de espresso, want die helpt je lichaam om goed te verteren. Als je deze wil bestellen, dan vraag je naar een café espresso. In ruil krijg je een sterke koffie in een piepklein glaasje. Een kopje espresso is goed voor één slok. Wil je toch wat meer? Dan vraag je naar een café doppio. Voor een extra touch vraag je naar een café corretto, daar zit een scheutje sterke drank in.

Gratis glaasje water? 

In een Italiaanse bar krijg je vaak een glaasje water bij de koffie. Drink die voor je aan je koffie begint. De barman die jouw koffie heeft gemaakt zal het als beledigend opvatten als jij zijn harde werk voor een perfect kopje koffie wegspoelt met water. Het glas water dient eigenlijk om je smakenpalet schoon te maken zodat je optimaal kan genieten van je koffie.

LEES OOK

Cafébaas krijgt boete voor invalide klant op terras: ‘Een koffie kost me 750 euro’

Koffie Italiaans Espresso Italie Etiquette Regels Koffie-etiquette Cappuccino Espresso doppio Sterke koffie

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties