Knoflook gesneden? Waarom je 10 minuten moet wachten om het te bakken

Knoflook is een basisingredIënt dat smaak geeft aan veel van je gerechten. Even snel een ui in ringen snijden, met daar nog een teentje look of twee erbij en je kookmoment kan officieel van start gaan. Maar wist je dat je na het snijden van knoflook best zo’n 10 minuten wacht om de knoflook te bakken in de pan? Dit is waarom.

Snel een teentje look persen of snijden en in de pan smijten alvorens je de hoofdingrediënten van je maaltijd gaat bereiden: het is bijna een routine geworden. Toch oefen je bij voorkeur wat geduld uit na het snijden, voor je de knoflook gaat aanbakken. Het liefst zo’n 10 minuten geduld.

Waarom 10 minuten, vraag je? Daarvoor moeten we je eerst even meenemen naar de gezondheidsvoordelen van knoflook. Want jawel, een van jouw favoriete smaakmakers brengt heel wat goeds mee voor jouw lichaam. Dat goeds wordt onder andere aangeleverd door het stofje of het enzym allicine dat in knoflook aanwezig is. Dit stofje heeft een ontstekingsremmende werking en kan je immuunsysteem zelfs een boost geven.

Activatie enzym

Die wachttijd na het snijden van knoflook heeft alles te maken met dat specifieke enzym. Door de teentjes knoflook eerst goed te pellen en te pletten, wordt het enzym alliinase in de knoflook geactiveerd. Dit enzym zet de ontstekingsremmende werking op gang en zet zich vervolgens om tot allicine. In rauwe knoflook vind je zowel alliine als alliinase terug. Deze stofjes zitten opgesloten in de knoflook. Pas wanneer je de knoflook actief in stukjes gaat snijden, breek je de celwanden van die stofjes, waardoor ze met elkaar in contact komen en het antibacteriële stofje allicine vormen.

Dat proces is meteen de reden waarom je liefst 10 minuten wacht met het aanbakken van knoflook. Wanneer je meteen na het snijden de knoflook verhit in de pan, bak je de individuele stofjes kapot en blijft er niets meer van over, waardoor het onstekingsremmende effect volledig verdwijnt. Na 10 minuten is de allicine volledig tot stand gekomen en kan je naar hartelust de smaakmaker toevoegen aan je gerecht. Dat weten we dan ook alweer!

LEES OOK:

Knoflookliefhebbers opgelet: 5x recepten met veel knoflook

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!