Waarom zijn winkels wel open en moet de horeca gesloten blijven?

De soldenperiode heeft voorlopig nog niet geleid tot een stormloop. Toch is het behoorlijk druk in de populairste winkelstraten van ons land. De Meir kleurt rood, maar de horeca moest dicht blijven. Is dit nog wel te verantwoorden?

De emmer loopt over voor de horeca-ondernemers. Onze noorderburen uit Brabant kondigden aan hoe ze op 17 januari weer open zullen gaan, of het nu mag of niet. Johan de Vos,  woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), spreekt klare taal. “We schuiven het twee dagen op. We hebben besloten: winkels open is horeca open. Gaan de winkels pas open op 10 februari, dan doen wij dat ook. Het effect van de horecasluiting op de coronacijfers is nihil geweest. Het is klaar, het is op. Er moet iets gebeuren.”

Horeca gesloten

Omdat de horeca dicht is, gaat iedereen naar die winkels toe, en gaan de cijfers weer omhoog. Dit terwijl de horecasector al maanden op hun honger moet blijven zitten. Het resultaat? Een financieel bloedbad. . “Als de horeca in januari niet opnieuw opent, zie ik een sombere toekomst”, vertelt Marion Van Zon in De Tijd. Om te overleven moet Van Zon zijn financiële reserves aanspreken. ‘We hadden een mooie spaarpot, maar die raakt stilaan leeg. Het coronavirus katapulteert ons 2,5 jaar terug in de tijd. We overleven de crisis wel, maar hebben jaren nodig om te herstellen.’

Bronopsporing

Zijn restaurants en cafés de motor van de epidemie? Dat is nog niet met honderd procent geweten. Sinds september doen de contactcenters in ons land aan bronopsporing en vragen ze aan besmette personen waar ze geweest zijn. Vooral de familiale context blijkt een van de belangrijkste bronnen van besmetting.

Het blijft hoe dan ook een gevoelig onderwerp, vertelt infectiologe Erika Vlieghe. “Bronopsporing is niet altijd gemakkelijk. Mensen hebben soms verschillende types van contacten. Het zit soms letterlijk in een klein hoekje.” Een klein hoekje of niet, duizenden reizigers kwamen afgelopen kerstvakantie besmet terug vanuit het buitenland. Dat vertelt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KULeuven) aan de kranten van het Mediahuis.

Is de horeca de grote boosdoener? De restaurants al zeker niet. Is het veiliger in een drukke winkelstraat dan in een kleine eetzaal? Al helemaal niet. Zou de derde golf vermeden kunnen worden met een volledige lockdown? Waarschijnlijk wel, maar dat laten we aan de experts over.

LEES OOK

Franse chef Alain Ducasse: ‘Het is veiliger om in restaurants te eten dan thuis’

Noodkreet topchef Ignace De Savoye: ‘Hoelang moeten wij nog aan het infuus hangen?’

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!