Wat doe je met al die kastanjes? Deze recepten uitproberen!

De herfst is al even bezig – om niet te zeggen dat het bijna winter is, daar denken we liever nog niet aan – en dat betekent dat het notenseizoen officieel is aangebroken. Kastanjes vieren dezer dagen hoogtij. Allemaal goed en wel, maar hoe maak je die klaar? Naast poffen zijn er gelukkig nog heel wat andere bereidingswijzen en wij selecteerden drie basisrecepten die je zeker eens zelf moet proberen.

Kastanjemeel

Wil je graag brood maken met kastanjes of koekjes bakken voor de feestdagen? Dan is kastanjemeel een klassieker waar je niet omheen kan.

Ingrediënten

Kastanjes in de schil (zoveel als je zelf wil)

Bereidingswijze

  1. Verwarm je oven voor op 200°C en snijd een kruisje in de kastanjes. Hoe dieper de inkerving, hoe makkelijker het schillen nadien gaat.
  2. Leg de kastanjes op een bakplaat en doe ze ongeveer tien minuten in de oven. Laat een klein beetje afkoelen en haal de schil er nu af.
  3. Breek de kastanjes in stukken en doe ze opnieuw in de oven, ditmaal voor anderhalf tot twee uur. Laat afkoelen.
  4. Doe de kastanjes nu in de keukenmachine en vermaal ze tot meel. Doe het meel nadien opnieuw op de bakplaat en laat nog even in de afkoelende oven tot het voldoende droog aanvoelt.
  5. Doe het poeder in een bokaal en bedenk alvast wat recepten om ermee aan de slag te gaan!

Kastanjepuree

Kastanjepuree kan je natuurlijk in de supermarkt kopen in een potje, maar het is nog veel leuker als je de puree zelf kan maken. Nadien kan je deze gebruiken in desserten en hartige gerechten.

Ingrediënten

  • 500 gram kastanjes in schil
  • 500 milliliter melk
  • Vanille-extract

Bereidingswijze

  1. Kerf een kruisje in de kastanjes. Doe ze in een pannetje en zorg ervoor dat ze net onder water staan.
  2. Laat tien minuutjes koken. Nadien kan je ze makkelijk pellen.
  3. Doe de gepelde kastanjes samen met de melk en wat vanille-extract in een kookpot. Breng aan de kook en laat zo’n twintig minuten pruttelen.
  4. Wanneer de kastanjes goed zacht zijn en de melk in volume is afgenomen, is het mengsel klaar.
  5. Doe het geheel in de keukenmachine of mix met een handmixer tot je een gladde puree hebt.
  6. Bewaar in de koelkast, door de natuurlijke ingrediënten is de puree niet erg lang houdbaar.

Kastanjeconfituur

Kan je niet kiezen tussen een heerlijke fruitconfituur en een smeuïge hazelnootpasta? Dan is deze kastanjeconfituur wellicht wat voor jou. Perfect op een vers sneetje brood of een pannenkoek.

Ingrediënten

  • 1 kilogram gepelde kastanjes
  • 1 kilogram suiker
  • 1 vanillestokje

Bereidingswijze

  1. Snijd een kruisje in ongeveer 1,5 kilogram kastanjes en zet ze onder water in een kookpot. Laat tien minuutjes koken. De schil komt er nu makkelijk af.
  2. Doe de gepelde kastanjes nu opnieuw in een kookpot en zet onder water. Breng aan de kook en laat ze ditmaal veertig minuten pruttelen.
  3. Giet de kastanjes af en pureer ze door ze te mixen. Je kan ook een zeef gebruiken. Doe de puree in een pot en voeg hetzelfde gewicht aan suiker toe. Vergeet ook niet om water toe te voegen; reken op zo’n 750 milliliter water per kilo suiker.
  4. Breng het mengsel aan de kook en voeg de zaadjes uit het vanillestokje toe. Laat een kwartier pruttelen.
  5. Je confituur is nu klaar om in (gesteriliseerde) potten te doen.

LEES OOK: Drie smakelijke herfstdesserts met pompoen

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!