Wat is okonomiyaki? De Japanse pannenkoek waar iedereen gek op is

Velen onder ons denken bij het woord ‘pannenkoek’ onmiddellijk aan de zoete variant met bloemsuiker of confituur, maar aan de andere kant van de wereld zijn hartige pannenkoekjes, of ‘okonomiyaki’ een favoriet bij tal van Japanners.

Okonomiyaki zijn hartige pannenkoekjes uit Japan, gemaakt van bloem, ei en fijngesneden kool. De naam is een samenstelling van ‘okonomi’ en ‘yaki’ wat zoveel bekent als ‘gebakken zoals je het wil’. De pannenkoekjes worden gemaakt door alle ingrediënten in een dik deeg te verwerken en het op een hete plaat te bakken. Vaak worden er ook toppings toegevoegd zoals garnalen, groenten, varkensvlees, pijlinktvis of octopus. Eenmaal gebakken versiert men de pannenkoek met streepjes okonomiyakisaus (een dikkere en zoetere variant van worcestersaus) en Japanse mayonaise.

Recept: Authentieke okonomiyaki

Ingrediënten

  • 200 ml water
  • 1 tl konbu dashi bouillonpoeder
  • 160 g bloem
  • 4 eieren
  • een snufje zout
  • een snufje suiker
  • 480 g fijngehakte witte kool
  • 40 g fijngehakte lenteui
  • 40 g tenkasu
  • 160 g fijngesneden varkensvlees
  • bonitovlokken
  • gepekelde gember ter garnering
  • aonori om ter garnering
  • 1 el olijfolie
  • 60 ml okonomiyakisaus

Bereiding

Los het dashipoeder op in het water om bouillon te maken. Doe de bloem in een grote kom, voeg het zout, de suiker en de dashibouillon toe en meng alles goed. Zet opzij.

Verdeel de fijngesneden witte kool, de lenteuitjes en tenkasu over 4 kleine mengkommen. Voeg aan elk kommetje één ei en een vierde van de bloem en het dashimengsel toe. Meng alles goed door elkaar met een vork.

Verwarm een kookplaat tot 200 graden en giet het koolmengsel op de kookplaat tot een dikte van ongeveer 2 cm. Leg het dungesneden varkensvlees en de bonitovlokken op het koolmengsel. Wanneer de rand van de okonomiyaki stevig en gaar is geworden, draai je hem om met twee spatels. Doe het deksel erop en laat enkele minuten stoomgrillen.

Draai de okonomiyaki nog een keer om te zien of het vlees gaar is. Bestrijk de okonomiyaki met okonomiyakisaus en garneer met de ingelegde gember, de overige bonitovlokken en de aonori.

(bron: chopstickchronicles.com)

LEES OOK

Deze fouten laat je beter achterwege tijdens je Japanse maaltijd

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!