Biersommelier Sofie Vanrafelghem: 'We zien steeds meer bier op restaurant.'

De Belgische biercultuur is sinds jaar en dag een begrip op zich. Toch kijken we vandaag anders naar hoe we produceren en consumeren: we brouwen lokaler, proeven verfijnder en tonen steeds meer ons eigen gezicht. Wat maakt ons zo uniek en hoe gaan we mee met de tijd? Biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt ons trotse bierland onder de loep.

Belgische identiteit

Een frisse pint op een gezellig terras, thuis aan tafel of op restaurant. Die combinatie is zo verknocht aan de Belgische identiteit dat zelfs de erkenning van Unesco niet kon uitblijven. “Bier is hier méér dan een drank, het is een beleving”, aldus Vanrafelghem. “Uiteraard spelen de cafés hier een belangrijke rol in. Ondanks dat er steeds meer de deuren sluiten, blijft het aantal kroegen erg hoog in vergelijking met andere landen”. Daarnaast blonk de Belgische bierbrouwer vaak uit in koppigheid, maar dat was volgens Vanrafelghem een van onze grootste troeven waar we nu nog steeds de vruchten van plukken. “Als je teruggaat in de tijd heeft de evolutie van bier gezorgd voor nieuwe en verbeterde technieken, maar veel van onze traditionele brouwers bleven trouw aan de traditionele manier van werken. Traditionele bierstijlen zoals Lambiek of Oude Geuze waren bijna verdwenen, maar blinken nu uit dankzij hun authentieke brouwproces.”

Anno 2019 staat België als bierland nog altijd hoog aangeschreven, al ziet Vanrafelghem toch een verschuiving op de groeiende markt. “Door de opmars van andere landen moeten we de impact van ons eigen bier toch wat relativeren. In Frankrijk zijn er momenteel al 1.600 brouwerijen. In de jaren zeventig waren dat er dertig. België heeft ongeveer 350 brouwerijen, maar in heel Europa schieten ze als paddenstoelen uit de grond, terwijl dat hier trager evolueert.” Ondanks onze kleine oppervlakte is de invloed nog groot: “Heel veel bieren van bij ons zijn de referentie voor een bepaalde bierstijl. Zo is de Saison Dupont vaak het uitgangspunt voor saison-bieren, en ook de Westmalle Tripel staat hoog aangeschreven wat betreft tripel-bieren. Het is dan ook niet toevallig de oudste in zijn soort.”

Benieuwd naar meer? Lees het in ons decembermagazine. Nu in de winkel.

Bier Magazine Feest Sofie vanrafelghem December Biersommelier

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer