Wie is er bang van geitenmelk?

Wie is er bang van geitenmelk?
13 september 2018 redactie
Door Nieuws

Op een kaasplank zal een stukje geitenkaas niet snel ontbreken, maar voor onze koelkast is geitenmelk een nobele onbekende. Naar aanleiding van de Dag van de Landbouw legt José Noelmans, eigenaar van 400 melkgeiten, ons uit waarom dit onterecht is.

“Geitenmelk heeft op heel wat vlakken een streepje voor op koemelk. Kwalitatief mag je geitenmelk zelfs vergelijken met moedermelk!”, begint José. “Onze melk wordt veel gekocht door mensen met een intolerantie voor koemelk. Maar ook mensen met een hoge cholesterol zijn gebaat bij geitenmelk, omdat het kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen.”

Verder vertelt José dat geitenmelk ook zo’n 10% minder lactose bevat dan koemelk. “Voor sommige mensen die lactosegevoelig zijn, kan geitenmelk dus een oplossing bieden. Daar komt nog bij dat de melk een andere vetsamenstelling heeft dan koemelk. Dat zorgt er dan weer voor dat ze beter verteerbaar is en ook geschikt kan zijn als je problemen hebt met je spijsvertering.” Bovendien blijkt geitenmelk ook nog eens heel wat extra calcium, fosfor en zink te bevatten.

Toch vindt Noelmans, die de boerderij overnam van zijn ooms 10 jaar geleden, dat je niet enkel omwille van zijn gezondheidstroeven voor geitenmelk moet kiezen. “Ook culinair is geitenmelk een echte topper!”

De trotse geitenboer raadt iedereen aan om ook eens in de keuken te experimenteren met geitenmelk. “Roomijs, bijvoorbeeld, smaakt nog romiger met geitenmelk. Ook in pudding of een smoothie is geitenmelk een heerlijk alternatief.”

Wil je zelf proeven van de geitenmelk van boer Noelmans? Dat kan! Op zondag 16 september zet hij de deuren van zijn boerderij voor iedereen open in het kader van de Dag van de Landbouw.  Op deze dag kan je verspreid over heel Vlaanderen trouwens op ontdekking gaan in tal van landbouwbedrijven; een mooie gelegenheid om meer te weten komen over de producten waar we dagdagelijks mee in de keuken aan de slag gaan.

www.dagvandelandbouw.be

1 commentaar

  1. Anke 10 maanden geleden

    Klopt helemaal. Ik eet graag geitenkaas, maar geitenmelk? Ben fan van geitenkaas, dus ik moet me maar eens aan de melk wagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*