Wie van deze drie wordt Best Vegetable Restaurant in België?

Wie van deze drie wordt Best Vegetable Restaurant in België?
18 maart 2019 Raf De Mot
Door Nieuws

Op 6 mei wordt de We’re Smart ® Green Guide voorgesteld, een wereldwijde gids met daarin de beste groenterestaurants ter wereld. Tegelijk wordt in een aantal landen, waaronder België, het beste groenterestaurant ter wereld uitgekozen. Voor België komen deze drie landen daarvoor nog in aanmerking.

Denk bij de We’re Smart ® Green Guide aan een soort van groene Gault&Millau. De gids is een uitgave van We’re Smart ® World, opgericht door de Belgische groentekok Frank Fol. We’re Smart ® World is een platform waarin iedereen die begaan is met gastronomie én een leefbare wereld, wordt uitgenodigd om op een creatieve manier mee te bouwen aan een duurzame toekomst en een lage ecologische voetafdruk.

GREEN GUIDE

Een van de projecten is de Green Guide. Dit is een gids voor restaurants die verrassen met groenten en fruit, door evenwichtig om te springen met kwalitatieve en duurzame streekingrediënten uit het seizoen dat ze op hun best zijn. Ook een duurzaam beleid rond afval en watergebruik en de omgang met het personeel horen hier bij.

Jaar na jaar groeit de gids. Zo stijgt het aantal opgenomen landen in de nieuwe editie van 29 vorig jaar naar 38. Daardoor zullen er in de nieuwe gids meer dan 800 restaurants opgenomen zijn. Vorig jaar waren dat er nog ‘maar’ 500.

TASTE SUMMIT

Elk jaar in mei organiseert We’re Smart ® World tijdens de Groente- en Fruitweek een Taste Summit. Vorig jaar vond die plaats in Bazel, dit jaar wijkt de organisatie op 7 mei uit naar het QO Hotel in Amsterdam. The Week of Fruits & Vegetables zelf vindt plaats van 6 tot 12 mei.

Tijdens die Summit stelt de organisatie de nieuwe gids voor, maar daar blijft het niet bij. Zo worden ieder jaar de We’re Smart ® World Awards uitgereikt. Daarin onder meer een top-100 van groenterestaurants wereld voorgesteld. Vorig jaar speelden Belgische restaurants daarin nog een hoofdrol, met Vrijmoed en Graanmarkt 13 respectievelijk op de tweede en vijfde plaats.

Daarnaast bekroont de We’re Smart ® World Awards in dertien landen ook het Best Vegetable Restaurant. Daarvoor komen per land telkens drie restaurants in aanmerking.

Voor België zijn dat dit jaar TERO in Brussel, LEPELBLAD in Gent en ARABELLE MEIRLAEN in Marcin.

BELGISCHE NOMINATIES

Tero werkt samen met een eigen boerderij in Rochefort, waar op duurzame wijze groenten en fruit worden gekweekt. Daarnaast ook runderen (Salers) en varkens (Duroc), met respect voor dierenwelzijn. De twee restaurants – eentje in Bièrges, het andere in Brussel –  werken met een sharing-concept van kleinere gerechtjes.

De gids prijst Lepelblad aan voor z’n biologische, duurzame en lokale aanpak, met respect voor natuur en seizoen. Zo werkt het restaurant rechtstreeks samen met boeren en kleine producenten. Op het menu staan zowel pure groentebereidingen als combinaties met vlees en vis.

De derde nominatie is voor Arabelle Meirlaen. Vorig jaar stond het sterrenrestaurant met de maximumscore van 5 radijsjes op een mooie 17de plaats in de Top-100. In 2013 was Meirlaen GM Chef van het jaar. In haar keuken gaat ze instinctief te werk met een grote diversiteit aan groente en fruit. Ze maakt ook graag ongewone combinaties van parfums en kruiden.

Facebook Comments

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*