Wijn bestellen: dit zijn de meest gemaakte fouten

Je bent op restaurant en het eten is gekozen en besteld, nu vraagt de sommelier om een fles wijn te kiezen. Wat nu? Waar moet je bij het proeven op letten? Wij zetten de meest gemaakte fouten bij het bestellen van wijn op een rijtje.

In tegenstelling van wat mensen denken, is het proeven van de wijn niet om te bepalen of de wijn lekker is. Iedereen heeft een andere smaak dus het is moeilijk om een algemene mening te vormen. Proeven dient om zeker te zijn dat de wijn vrij is van fouten of andere tekortkomingen. Maar laten we beginnen bij het begin, waar moet je op letten als je wijn bestelt?

Chardonnay of bordeaux

Behoor je niet tot een groep wijnkenners? Dan is de kans groot dat je voor een herkenbare naam gaat. Chardonnay, bordeaux of bijvoorbeeld sauvignon blanc. Niet dat er iets mis is met die wijnen, maar er valt nog zoveel meer te ontdekken. Authenticiteit is heden ten dage een populair criterium om kwaliteit van wijn te beoordelen. Er zijn immers zoveel verschillende druivenrassen die je kunt ontdekken. Zo steun je de minder bekende wijngaarden én leer je zelf nieuwe wijnen kennen.

Wijnen voor het eten bestellen

We begrijpen dat je meteen zin hebt in een goed glas wijn, maar toch raden we aan om er even mee te wachten. Begin bijvoorbeeld met een glas cava of een frisse cocktail. In de meeste restaurants doen ze aan wine pairing, of simpel gezegd wijnen combineren met gerechten. Deze combinaties zijn meestal met heel veel aandacht samengesteld. Wacht even tot de sommelier je de juiste informatie komt geven, het is veel aangenamer om het ideale glas wijn bij je hoofdgerecht te drinken.

Rode wijn voor vlees

Het is waar: rode wijn en vlees passen goed bij elkaar. Dat heeft er ook vooral mee te maken dat de eiwitten in het vlees de tannines van een rode wijn verzachten en de wijn iets soepeler maken. Maar dat wilt absoluut niet zeggen dat elke rode wijn bij elk stuk vlees past. Heel belangrijk: welke saus ga je gebruiken? Als deze overheersend is, moet de wijn bij de saus passen en niet omgekeerd. Er zijn ook vleessoorten waarbij witte wijn lekkerder is. Gevogelte kan je ideaal combineren met een glas zoete witte wijn.

Wijn proeven

Last but not least, proeven! Al lijkt het soms een overbodige stap, toch is het verstandig om het juist te doen. Het zou vervelend zijn als je gasten aan tafel de fouten in de wijn proeven die jij er niet hebt uitgehaald. Proef gerust twee keer, als je na je eerste slok niet zeker bent. Het kan zijn dat de smaak niet aan je verwachting voldoet, dit is echter geen reden om de wijn af te keuren. Waar moet je dan wel op letten? Lees hier verder.

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!