Worden onze geliefde frietkoten binnenkort Unesco-erfgoed?

Even een trots momentje voor ons land, want onze geliefde frietkoten worden binnenkort misschien wel Immaterieel Cultureel Erfgoed! Daar heeft de Nationale Vereniging van Frituristen voor gezorgd. Navefri heeft een dossier ingediend waardoor onze frietkoten binnenkort weleens erkend kunnen worden. Dat vieren we… met frieten! 

Het is voor veel landgenoten heel normaal om een vaste frituur te hebben waar hij trouw iedere week zijn frietjes gaat halen. Als je weet dat er in België zo’n 5000 frituren zijn, is dat ook niet zo’n gek fenomeen. Een wekelijkse lekkere friet van de frituur zit – letterlijk – in onze cultuur gebakken. De kans is nu ook groot dat Unesco-werelderfgoed de Belgische frietkoten zal voorzien van een Unesco-erkenning.

Frietkoten overal erkend

België mag om de twee jaar een kandidaat uitkiezen die kans maakt op een erkenning als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Er is in ons land met de drie gemeenschappen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest afgesproken om afwisselend te werken. Op die manier zou iedereen aan de beurt komen. Volgend jaar is Vlaanderen weer aan de beurt.

Op 15 mei beslist de minister van Cultuur welk dossier door België verkozen zal worden die kans maakt. De enige voorwaarde om verkozen te worden, is een erkenning in het gewest of de gemeenschap. En laat frietkoten nu nét de enige cultuur zijn die in alle gewesten en gemeenschappen zijn erkend.

Ingebakken cultuur

“De frietkotcultuur zit ingebakken in ons allemaal. Het gaat om iets heel gewoons, een vaste waarde in ons leven, maar misschien moeten we er net daarom samen zorg voor blijven dragen”, vertelt Navefri-voorzitter Jan Lefèvre aan Weekend Knack. “Het is de beste manier om te zorgen voor waardering voor onze frituristen, zij hebben niet ‘zomaar een frituurtje’. Veel mensen vinden het ook vanzelfsprekend dat er frituren aanwezig zijn in het straatbeeld en dat ze er altijd zullen zijn. Helaas zien we wereldwijd dat de kleine ambachtsman steeds meer verdwijnt”, vertelt hij. Positief nieuws voor alle fervente frietjeseters, dus!

LEES OOK

Tips van de sommelier: deze 5 wijnen passen bij stoofvlees met frieten

5 veelgemaakte fouten bij het bereiden van frieten

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!