Zero Covid opent de deuren in Frankrijk: ‘Opnieuw genieten op restaurant’

De horeca blijft toe en er is nog niet meteen zich op een heropening in Frankrijk. In de regio Alsace staken ze de koppen bij elkaar en werkte een protocol uit om de restaurants op een veilige manier te heropenen. Het eerste ‘Zero Covid-restaurant’ opende zijn deuren in Colmar.

Het waren restauranthouders Eric en Marilyn Girardin die hun sterrenzaak de laatste maanden omtoverde tot ‘innovatie lab’. Met dit initiatief willen ze reageren op de conclusies van de Wetenschappelijke Raad en het Pasteur-Instituut. Die beslisten dat “maaltijden een centrale rol spelen bij besmetting, zowel in een familiale of vriendschappelijke omgeving als in een professionele omgeving.” Dokter Jean-Michel Wendling vindt het geruststellend dat er op deze manier aanbevelingen gelden die stroken met de nationale aanbevelingen. “Als men de aanbevelingen opvolgt en juist uitvoert, moeten we niet bang zijn voor besmettingen.”

Eten tussen plexiglas 

Tussen de vooropgestelde maatregelen komen er een heel deel bekend voor. Net zoals in juni bij de heropening na de eerste lockdown gelden: handen ontsmetten bij het binnenkomen, aan tafel en een wegwerp menukaart. Op tafel staat een constructie van plexiglas die de tafelgasten van elkaar scheidt. In de keuken zijn er individuele werkplaatsen, elk uitgerust met een automatische en contactloze kraan. “In de toiletten zijn er enkel papieren wegwerphanddoekjes, automatische zeepdispensers en vuilbakken met voetpedaal”, verduidelijkt chef Eric Girardin in Fine Dining Lovers.

Desinfectietunnel 

Naast de gekende maatregelen gaan ze in Colmar nog veel verder. Alle handvaten in het restaurant en de toiletten zijn uitgerust met een zelf ontsmettende coating. In de keuken staat een UV-desinfectietunnel, effectief voor bacteriën en virussen, inclusief SARS-CoV-2. Tijdens het onderzoek testte ze een draagbaar apparaat waarmee oppervlakken, tafels, creditcards, bestek en kannen kunnen worden gedesinfecteerd.

Wachten op vaccins

Als laatste willen ze in het ‘Zero Covid-restaurant’ gebruik maken van snel tests met speekselafname. “Op deze manier kunnen onze klanten genieten op restaurant terwijl we wachten op het vaccin dat ons eindelijk terug naar het normale leven zal leiden”, aldus Girardin. Al zullen de geïnteresseerde restaurants wel de nodige middelen moeten investeren. Alle maatregelen samen eisen een investering van 10 tot 12 duizend euro.

LEES OOK

Deze Gentse horecazaken zullen 1 mei niet halen

 

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!