Zin of onzin: een goedkope wijn kan je gerecht bederven

"Als je geen goede wijn hebt om te mee te koken, is het veel beter deze weg te laten, want een goedkope wijn kan een eenvoudig gerecht bederven en een nobel gerecht volledig vernederen.", aldus Julia Child. Had de eigenzinnige chef en schrijfster van een van 's werelds meest geliefde kookboeken 'Mastering the art of French cooking' gelijk of is dit pure onzin?

Zin of onzin: een goedkope wijn kan je gerecht bederven

Wanneer je met wijn kookt, verdampt een groot deel van de alcohol , maar blijft de rest van de smaken intact. Dat betekent dat, wanneer je een oude, geoxideerde fles niet-zo-beste wijn gebruikt, je gerecht zal smaken naar, nu ja, oude, geoxideerde niet-zo-beste wijn. Die onaangename smaak zorgt er voor dat je gerecht een enkele reis naar de vuilbak riskeert.

Geen Château Margaux, maar ook geen Château Migraine

Wanneer je waarde hecht aan mooie (biologische) producten, schenk je daar niet zomaar een goedkope wijn over. Dat wil niet zeggen dat je elke keer wanneer je een mooi stuk vlees gaat bereiden, je een fles Château Margaux moet ontkurken. Wanneer je gaat koken met wijn, kies er dan een uit die je zelf ook graag drinkt.

Proeven van de wijn waarmee je gaat koken is cruciaal, omdat het je vertelt hoe je gerecht zal smaken. Was de wijn zuur? Je gerecht zal dan waarschijnlijk wat zuurder smaken. Proef je de tannine in de afdronk? Die bitterheid zal dan naar voren komen in je saus. Zoet? Fruitig? Aards? Al die smaken komen terug in je gerecht. Dat glas dat je drinkt tijdens het koken is lekker om mee te ontspannen, maar het is ook een graadmeter die je vertelt welke andere smaken en kruiden je gerecht nog nodig heeft.

Conclusie

Koop de beste wijn die je je kunt veroorloven om mee te koken. Misschien is het een biologische wijn. Misschien niet. Misschien kost de wijn 7 euro per fles. Misschien 12 euro of meer. Maar houd altijd de kwaliteit en smaak van de fles die je gebruikt in gedachten wanneer je gaat koken en je zult nooit een foute keuze maken.

Lees ook:

Wijn Koken met wijn

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer