Zin of onzin: eieren bewaar je best in de koelkast

Het is je ongetwijfeld al eens opgevallen: in de supermarkt staan eieren meestal gewoon in de rekken en buiten de koeling. Maar thuis aangekomen zetten we ze vaak toch meteen in de koelkast. Is dat wel nodig? 

Hoewel eieren in de supermarkt meestal gewoon in de rekken staan, zetten we ze eens thuis aangekomen vrijwel meteen in de koelkast. Vreemd, toch? Waarom doen we dat? Waar bewaar je je eieren nu eigenlijk best?

Bacteriën

Je eieren gekoeld bewaren heeft zowel voor- als nadelen. Als je ze ín de koelkast zet, zou de kans op ziekmakers als salmonella verminderen, want koude temperaturen remmen de groei van bacteriën. De koude zorgt er dus voor dat je je eitjes langer kan bewaren.

In Amerika gaan ze zelfs nog een stapje verder: daar zeggen veel organisaties dat je je eieren zelfs beter weggooit als ze langer dan 2 uur buiten de koelkast hebben gestaan. Maar volgens de Britse krant The Daily Mail klopt dat niet helemaal. Zij namen de proef op de som en stuurden twee dozen eieren naar een voedingslaboratorium. Daar werden ze voor twee weken bewaard: eentje op kamertemperatuur en de andere in de koelkast. De eieren werden tijdens die twee weken meerdere keren getest op schadelijke bacteriën als salmonella, listeria en E.coli. En wat bleek? Er was geen verschil op te merken tussen de twee doosjes. Er werden bij allebei geen bacteriën gevonden!

In de supermarkt

Toch wordt er nog steeds aangeraden om je eieren in de koelkast te bewaren om het risico op ziekmakers zo klein mogelijk te houden. Maar waarom gebeurt dat dan niet in de supermarkt? Eieren kunnen het best op constante temperatuur bewaard en vervoerd worden. Moesten ze in de koeling van de supermarkt liggen, zou er onderweg naar huis condens kunnen ontstaan door het temperatuurverschil. De eierschaal beschermt tegen vuil, vocht en schadelijke bacteriën, maar als het vochtig wordt kunnen bacteriën er beter groeien. En dan worden je eieren bijgevolg dus sneller slecht.

 

Het nadeel aan ze in de koelkast bewaren? Bepaalde recepten – voornamelijk met een hoog vetgehalte, zoals cheesecake – vereisen eieren op kamertemperatuur. Enkel in dat geval bewaar je ze dus het best uit de koelkast. 

LEES OOK

Zin of onzin: bewaar je boter in de koelkast of niet?

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!