Zin of onzin: is tomaat nu een groente of is het fruit?

Je hebt er waarschijnlijk zelf ook al eens tussen gezeten, de discussie over de tomaat. Is het een groente of fruit? Er zijn verschillende antwoorden, afhankelijk vanuit welk standpunt je het bekijkt. 

Binnen de Nederlandse taal wordt fruit gedefinieerd als ‘voedsel, bestaande uit suikerhoudende eetbare vruchten’. De definitie van een groente luidt dan als volgt ‘alle andere eetbare delen van de plant’. Neem daar dan nog eens de vrucht bij die wordt omschreven als ‘het rijp geworden vruchtbeginsel van een plant’. Taalkundig past de tomaat dus binnen de definitie van zowel groente, fruit als vrucht. Maar wat is het nu?

Cultureel: groente  

Vanuit cultureel oogpunt kijken we naar hoe er doorheen de jaren over de tomaat werd gesproken. In dit geval spreken we vaker over de tomaat als een groente dan als fruit en ook in de winkel zijn de tomaten meestal terug te vinden bij de groenteafdeling. In 1893 kwam de discussie zelfs voor het Amerikaans Hooggerechtshof. Destijds werden er enkel importbelastingen geheven op groente en niet op fruit. Helaas besloot de rechter dat de tomaat een groente was en de importeur bijgevolg de importbelasting moest betalen.

Plantkunde: fruit  

Plantkundig gezien is fruit de verzamelnaam voor eetbare vruchten en een vrucht is zoals hierboven uitgelegd het rijp geworden vruchtbeginsel van een plant. Een tomaat past binnen die omschrijven van een vrucht en wordt plantkundig dus gezien als fruit.

Tuinbouwkundig: groente   

In de tuinbouw maken ze onderscheid tussen fruit en groente op basis van het soort plant. Groeit het aan een kruidachtige plant is het een groente, fruit groeit aan houtachtige planten. En wat is dan het verschil tussen een kruidachtige en houtachtige plant? Met een houtachtige planten bedoelt men diegene die verhouten en dus groeien in de dikte daarbovenop overleven deze planten de winter bovengronds, zoals bij bomen het geval is. Kruidachtige planten vertonen geen diktegroei en sterven meestal bovengronds in het voorjaar en overwinteren ondergronds.

Culinair: groente 

In de keuken en op ons bord kijken we niet zo zeer naar het plantendeel, maar tijdens welke maaltijd je het eet. Zo horen groenten bij de voor-, hoofd- en bijgerechten en fruit bij het nagerecht. En zo wordt de tomaat ook culinair gezien als een groente.

Een eenduidig besluit is er dus niet, alles hangt af vanuit welk oogpunt je de discussie bekijkt.  Niet alleen de tomaat zorgt voor discussie, ook over komkommer, avocado en paprika ontstaat er soms onduidelijkheid.

LEES OOK

Zin of onzin: drie eieren per week, klopt dat eigenlijk nog?

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!