Zin of onzin: zijn verpakte groenten slecht voor het milieu?

Met herbruikbare papieren of stoffen zakjes doen we massaal ons best om het aantal plastic verpakkingen op de groente- en fruitafdelingen in supermarkten te verminderen. Toch zit vrijwel elke komkommer in de supermarkt in een dikke laag plastic. Waarom is dat zo? Zijn verpakte groenten niet slecht voor het milieu?

Steeds meer supermarkten sporen hun klanten aan om geen plastic zakjes meer te gebruiken op de groente- en fruitafdelingen. Ze banden een paar jaar terug alle plastic zakjes al uit hun winkels, bieden nu verschillende milieubewustere alternatieven aan of roepen op om zélf herbruikbare zakjes mee te nemen tijdens het winkelen. Maar waarom zien we dan nog zoveel verpakte groenten in het aanbod verschijnen? Brengt dat laagje blinkende folie geen extra schade aan het milieu aan?

Voedselverspilling voorkomen

Er blijken wel degelijk nog enkele goede redenen te zijn om groenten en fruit voor te verpakken. Denk maar aan de folie rond broccoli die ervoor zorgt dat de houdbaarheid wordt verlengd, of het schaaltje dat kwetsbare avocado’s beschermt van fatale botsingen met andere groenten. Ook aardbeien en frambozen worden meestal beschermd in een apart plastic bakje om te vermijden dat ze geplet worden. Al die verpakkingen hebben hetzelfde doel: voedselverspilling voorkomen. Want geplet fruit blijft meestal liggen in de winkel.

Die verpakkingen zijn verantwoordelijk voor grofweg 10 procent van de milieu-impact van een gewas. De teelt, het transport en de verspilling van het voedsel hebben een groter effect op het milieu, in termen van grondstoffen en energie.

Langere levensduur groente

Allemaal goed en wel, maar waarom zijn groenten zoals een komkommer of een courgette dan nog steeds omgeven door een laagje plastic? Dat laagje zou een komkommer beschermen tegen uitdroging. De houdbaarheid wordt zo maar liefst tien tot veertien dagen verlengd. De groenten kunnen daardoor niet enkel veel langer in de winkel liggen, ze zullen ook thuis minder snel bederven. Met als gevolg opnieuw: minder voedselverspilling. De verpakking voorkomt onnodige teelt, transport en afvalverwerking van extra komkommers.

Toch is het ook belangrijk om de herkomst van de producten in je achterhoofd te houden. De verpakte groenten leggen vaak duizenden kilometers af voor ze in de supermarkt belanden en moeten om die reden langer goed blijven. Beter koop je je groenten en fruit direct bij de boer en eet je alles lekker snel op.

Conclusie

Wanneer het kan, pak je bij voorkeur zeker zelf een herbruikbare zak mee om plastic verpakkingen zoveel mogelijk te vermijden. Op vlak van het milieu moeten meerdere aspecten mee in beschouwing genomen worden om een sluitend antwoord op die vraag te formuleren. Er is dus geen 'juiste' of 'foute' manier wat dit vraagstuk betreft. Het enige wat je kan doen, is in elke situatie kiezen voor de minst impactvolle manier. Alles begint bij de bewustwording.

LEES OOK

Zin of onzin: zijn diepvriesgroenten ongezonder dan verse?

Groenten Plastic Fruit Voedselverspilling Milieu Supermarkt Verpakking Groenten en fruit Milieubewust

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties