Zo bak je de perfecte steak met juiste gaartijd

Steak met friet, een vaste waarde op de Vlaamse menukaart. Maar bij ongetwijfeld velen onder ons breekt het koud zweet uit wanneer ze de juiste cuisson moeten bereiden. Bleu, saignant, à point of bien cuit? Met deze tips bak je de perfecte steak mét juiste gaartijd op basis van de wensen van je gasten.

Belangrijke voorbereiding 

Het bakken van de perfecte steak begint al lang voor het vlees nog maar in de buurt van de pan belandt. De eerste stap richting succes is de steak tijdig uit de koelkast of diepvries halen, zodat het vlees tot diep binnenin op kamertemperatuur kan komen. Dep het vervolgens eventueel droog met keukenpapier als het vlees vochtig uit de koelkast komt. Voorbereiding is key!

Een tweede belangrijke stap is de keuze van de pan. De ideale pan heeft een dikke bodem, dan kan de warmte zich goed verspeiden. De pan is best niet te groot, anders zal de boter rondom de steak makkelijker aanbranden. Verwarm de pan op een hoog vuur en smelt er wat boter in. Wacht tot het schuim van de boter is verdwenen om de steak in de pan te leggen. Kruid vervolgens de steak met peper en zout, zodat er zich een krokante korst kan vormen tijdens het bakken.

Leg de steak met de gekruide kant in de pan en laat anderhalve minuut goed doorbakken. Laat de steak gedurende deze tijd liggen en draai daarna om. Laat opnieuw deze zijde gedurende anderhalve minuut bakken. Verkies je als gaartijd ‘bleu’, haal de steak uit de pan en laat nog even rusten voor het serveren.

Gaartijd 

Heb je je steak liever meer gegaard? Zet het vuur dan lager en laat beide kanten nog één minuut verder garen. Voor wie saignant verkiest, is de steak perfect op dit moment. Liever à point of bien cuit? Dan bak elke kant nog eens één à twee minuten extra.

Ongeacht de voorkeur van gaarheid is het belangrijk om de steak even te laten rusten nadat hij uit de pan komt. Zo ontspannen de spiervezels van het vlees opnieuw en wordt het vlees malser. Leg de steak op een warm bord en dak af met aluminiumfolie. Hoe lang je de steak moet laten rusten, hangt af van de gaartijd. Een belangrijke nuancering hierbij is dat je moet letten op de grootte en dikte van de steak.

Handig trucje 

Ben je niet helemaal zeker of de steak al ver genoeg gegaard is? Dan komt dit handig trucje als geroepen. Het enige wat je ervoor nodig hebt? Je eigen twee handen. Per gaartijd heb je twee andere vingers nodig:

  • Bleu: duim en wijsvinger
  • Saignant: duim en middelvinger
  • A point: duim en ringvinger
  • Bien cuit: duim en pink

Breng de juiste vinger naar je duim en voel vervolgens aan het deel van je handpalm net onder de duim. Vergelijk die zachtheid met het gevoel als je met je vinger in de steak drukt. Als dat overeenstemt, dan is je steak gaar.

LEES OOK:

Steak tartaar met verse frietjes

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!