Zo maak je authentieke Canadese poutine

Zin om eens een twist te geven aan die saaie portie frieten? Dan hebben de Canadezen iets voor jou: poutine.

Poutine is een mengsel van versgebakken frietjes, zelfgemaakte vleesjus en kaas, een typisch fastfoodgerecht in Canada. Hoewel het ondertussen wordt gemaakt in chique restaurants, fastfoodketens en zelfs foodtrucks langs de weg ā€“ ook wel poutinetrucks genoemd ā€“ begon het allemaal bij een cafĆ© ergens in Quebec.

Waar komt het vandaan?

Fernand Lachance had in 1950 een eetcafĆ© genaamd CafĆ© Ideal in Warwick, Quebec. Een van zijn vaste klanten vroeg hem op een dag om eens wat cheese curds op zijn portie frieten te gooien. Zo gezegd, zo gedaan. Frieten met kaas werd ineens een populair gerecht in CafĆ© Ideal. Steeds meer mensen wilden ook zoā€™n portie. Er was echter Ć©Ć©n nadeel: de frieten werden te snel koud met de koude kaas die er overheen gestrooid werd. Gelukkig had Lachance daar een slimme oplossing voor: vleesjus. En inderdaad, de frieten bleven langer warm door de lekkere jus. Dat zorgde er dan ook voor dat steeds meer mensen het wilden bestellen en het uiteindelijk een heus nationaal gerecht werd.

Waar het woord poutine vandaan komt is niet honderd procent zeker. Veel Canadezen geloven dat het afstamt van het Engelse woord pudding, dat toentertijd gebruikt werd om een mix van verschillende ingrediƫnten te beschrijven. In Quebec werd het woord poutine dan ook gebruikt als soort volkswoord voor rommel. Het gerecht ziet er dan ook uit als een rommeltje. Loopt het water je al in de mond? Met onderstaande recept kan je deze cheesy goodness zelf maken.

Recept

8 grote kruimige aardappels
200 g jonge cheddar
1 pot runderfond
50 g zachte roomboter
3 el maĆÆzena
50 g bloem
frituurolie
zout en peper

Frieten

Schil de aardappels en snijd ze iets dikker dan gewone frietjes. Spoel af en laat drogen op een schone theedoek of keukenpapier. Laat minimaal een uur of meerdere uren staan. Verwarm daarna de olie in een frituurpan of een grote, brede, zware kookpot tot 150oC.

Verwijder overtollig vet. Voeg de frieten toe aan de olie en kook voor +/- 7 minuten, net tot de aardappelen beginnen te koken maar nog voor de bruin zijn. Haal ze uit de olie en verdeel over een rooster. Verhoog olietemperatuur tot 190 Ā°C. Plaats de frieten terug in de friteuse en kook tot ze goudbruin zien.

De jus

Los in een kom de maĆÆzena op in het water en zet apart. Smelt boter in een grote pan, voeg bloem toe en kook, roer regelmatig, voor ongeveer vijf minuten tot het geheel goudbruin wordt.

Voeg de runderbouillon toe en breng al roerend aan de kook met een garde. Roer ongeveer de helft van het maĆÆzena-mengsel erdoor en laat ongeveer een minuut sudderen. Als je je jus dikker wilt hebben, voeg dan meer van het maĆÆzenamengsel toe, in kleine hoeveelheden. Breng op smaak met peper. Proef en voeg eventueel extra zout naar smaak toe. Houd warm tot de frietjes gaar zijn.

Poutine

Om de poutine te bereiden: voeg de frietjes toe aan een grote kom. Breng op smaak met zout. Voeg een pollepel hete jus toe aan de kom en meng de friet door de jus. Indien nodig, voeg meer jus toe om de frietjes grotendeels te bedekken. Voeg de kaasstukjes toe en meng met de hete friet en jus. Serveer met versgemalen peper.

Eet smakelijk!

Frieten Kaas Mozzarella Canada Quebec Jus Poutine Wrongel Cheese curds

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer