Zo maak je de beste falafels: 5 tips

Zo maak je de beste falafels: 5 tips
4 december 2018 redactie
Door Nieuws

Hou je van falafels? Vast wel. Falafels zijn knapperige crowd pleasers, of je ze nu eet als snelle hap, lunch of avondmaal. Hoe heb jij ze het liefst? Verstopt in een pitabroodje met salades en sausjes erbij? Of hou je meer van een assortiment kleurrijke mezze en krokante falafels op tafel met daarbij een goed glas wijn?

Zelf falafels maken lijkt misschien makkelijk maar zo onschuldig zijn die smakelijk Midden-Oosterse balletjes niet. Met deze volgende 5 tips maak je thuis fantastische falafels!

GEDROOGDE KIKKERERWTEN

Gebruik geen kikkererwten uit blik. Falafels maak je met gedroogde kikkererwten of een mix van gedroogde kikkererwten en tuinbonen. Giet ze in een grote kom en doe er veel water bij. Laat ze een nacht weken.

Giet de kikkererwten de dag erna af en doe ze in een krachtige blender samen met alle andere ingrediënten. Maak de falafelmix niet te fijn. Het opgeslorpte water zorgt ervoor dat de gerolde balletjes mooi samen blijven kleven. Vallen ze toch uiteen? Doe er wat extra water of olijfolie bij. Sommigen voegen er zelfs een ei bij. Grijp alleszins niet naar die zak bloem in de kast. Als je bloem door je falafel mix mengt, zullen de falafels na het bakken veel te plakkerig en papperig zijn.

KRUIDEN EN SPECERIJEN

Kikkererwten zijn geen grote smaakbommen. Daarom mag je best goed doorkruiden als je falafels maakt. Genoeg zout en verse look zijn hier vooral van belang of je falafels zullen flauw smaken. Voeg andere specerijen naar believen toe zoals peper, chili, paprika, gember, koriander, komijn en kaneel.

Ook verse kruiden geven de falafels niet enkel een extra frisse smaak maar ook een mooi lichtgroene kleur binnenin. Er mag daarom een pak verse koriander en peterselie bij die geweekte kikkererwten in de blender.

SESAMOLIE & SESAMZAADJES

De smaak van sesam in falafels is een mooie touch. Doe daarom een lepel sesamolie bij je falafelmix. Je kan er ook sesamzaadjes bijvoegen. Of rol de rauwe falafels in kom sesamzaadjes en druk ze goed aan. De korst zal hierdoor later extra krokant en smaakvol worden.

KOELKAST

Maak de falafels niet te groot. Ideaal zijn falafels van ongeveer 30 gram. Zijn ze te groot, dan zal de binnenkant van je falafel amper gaar zijn. Eens je alle falafels hebt gerold, laat ze enkele uren in de koelkast rusten. Dek ze niet af: de buitenkant van de falafels mag wat uitdrogen. Dit zal het extra makkelijk maken om ze te frituren. Te vochtige falafels kunnen nog altijd uiteen vallen.

Heb je teveel falafels gemaakt? Je kan ze perfect rauw invriezen voor later.

FRITUREN

Falafels zijn op hun best als je ze frituurt: knapperig, krokant, gaar aan de binnenkant en mooi goudbruin aan de buitenkant.

(Tekst: JUne d’Arville)