Van pasta tot vlees: veelgemaakte fouten bij klassieker spaghetti bolognese

De Belgische versie van een spaghetti bolognese valt niet te vergelijken met dé echte klassieker ragù alla bolognese die je in Italië vindt. Vergeet dus de tomatensaus met gehakt en maak kennis met brede pasta en vleesragout.

Spaghetti bolognese is een recept uitgevonden door chef-koks buiten Italië in de jaren 60, met veel look en ‘Italiaanse kruiden’, geserveerd met spaghetti. Maar wist je dat in Italië zelf, laat staan in Bologna het gerecht nauwelijks tot niet geserveerd wordt? Hier en daar duikt zelfs het verbodsbord ‘No spaghetti bolognese’ op. Waarschijnlijk is de bolognesesaus een verbastering van de ragù alla bolognese, een traditioneel recept dat zijn oorsprong vindt in de negentiende eeuw in de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna.

Kies de juiste pasta

Voor échte ragù alla bolognese gebruik je geen spaghetti. Italianen kiezen unaniem voor tagliatelle (van ongeveer 8 millimeter dik), maar elke pastasoort die breder is dan spaghetti is in principe goed. Heel belangrijk is dat de saus aan de pasta blijft plakken. En dat is met dunne slierten spaghetti niet het geval.

Melk bij de wijn

Bij de saus voeg je liefst droge witte wijn toe. In sommige delen van Italië is rode wijn ook oké. De basis van de ragù bestaat niet alleen uit een glas wijn, maar ook een scheut melk. Het werkt vooral als tegenhanger voor de zure smaak van de alcohol.

Gebruik vlees

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus een tomatensaus is, maar dat is het niet. Het is een vleessaus. De smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt zal in de bolognesesaus overheersen. Door het lange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die je een beetje doet denken aan stoofvlees.

Wees geduldig

Hoewel we in België spaghetti bolognese als een ‘snelle hap’ zien, is dit bij een échte ragù niet het geval. Het is een absolute must om het gerecht een paar uur te laten pruttelen om goed op smaak te komen en in te koken tot een smeuïge vleessaus.

LEES OOK

Pas op voor deze 7 fouten als je pasta maakt

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!