Hoe stel je de perfecte kaasschotel samen?

Hoe stel je de perfecte kaasschotel samen?
16 september 2018 redactie
Door Nieuws

Een kaasschotel is nog steeds populair. Je hoeft vooraf geen uren in de keuken te staan en kunt gewoon bij je gasten mee aan tafel schuiven. Maar hoe maak je nu een keuze uit het enorme aanbod van kazen? Hoeveel kaas per persoon moet je voorzien? Hoe kan je je gasten verrassen?

Samen met Anja Faes, kaasmeester bij Lourdon, kaas en delicatessen gaan we op zoek naar de antwoorden. Met een aanbod van meer dan 300 kaassoorten, de meeste nog ambachtelijk en kleinschalig gemaakt, de ervaring en expertise zijn we hier aan het juiste adres.

Soorten kaas

Een veelzijdige kaasschotel wordt het best samengesteld met minstens 6 kaassoorten. Varieer hier in smaak en type:

Geiten- of schapenkaas

witschimmelkaas

halfharde kaas

harde kaas

pittige roodkorstkaas

blauwgeaderde kaas

Hoeveel kaas moet je voorzien per persoon?

Als maaltijd 250 à 300 g per persoon

Als dessert 100 à 150 g per persoon

Wat serveer je erbij?

Het garnituur kan zowel zoet als hartig zijn. Bovendien geeft het de kaasschotel ook een mooie presentatie.

Brood is een ideale begeleider. Voor de nodige afwisseling kies je best voor verschillende broodsoorten: notenbrood, rozijnenbrood, of roggeverdommeke, knapperig Frans brood, olijvenbrood… Keuze genoeg.

Vers fruit zoals druiven, peer, appel of verse vijgen passen ook perfect bij een gevarieerde kaasschotel. Ze brengen een frisse toets. Hartige begeleiders zoals olijven, zongedroogde tomaten of chutneys geven dan weer de nodige pit.

Liever iets zoet? Gedroogde vruchten of artisanale confituur maken de kaasschotel compleet.

Volgorde van degustatie

Om maximaal te genieten van de kaasschotel geef je best extra aandacht aan de volgorde. Start met een zacht afsmakende kaas en eindig met de meest pittige. Maak hiervoor gebruik van vlaggetjes: zet er niet alleen de naam op van de kaas, maar ook of hij sterk of minder sterk smaakt.

Thema

Waarom eens geen schotel samenstellen in een bepaald thema of land? Zo kan je kiezen voor een Belgische kaasschotel, maar waarom ook niet eens een Spaans of Mediterraan assortiment. Laat je vooral verrassen door onbekendere kaassoorten en pas het garnituur aan. Je gasten zullen dit zeker kunnen waarderen. Denk ook aan de aangepaste drank: Belgisch biertje, Frans wijntje, …

Toch nog vragen?

Aarzel zeker niet om raad te vragen aan de kaasmeester. Zo ben je zeker dat je de perfecte  keuze zal maken.

(Tekst: Anke Morreel)

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*