Zin of onzin: gesloten mosselen mag je niet opeten

Mosselen met friet: deze Belgische klassieker is onmisbaar in onze keuken. Liefhebbers weten als geen ander welk exemplaar het beste is, hoe je ze kuist en welke bereiding het lekkerst is. Toch zijn er enkele vastgeroeste stellingen die niet kloppen over mosselen. Het is hoogtijd om ze weg te spoelen!

Tegen grootmoeders advies in mag je gesloten mosselen wel degelijk eten. De mossel blijft dicht door een strakke sluitspier. Je kan hem opensnijden met een mesje zoals je een oester zou openen. Doorgaans bevat dat type net méér vlees dat perfect eetbaar is.

Slikmossel

Toch is het verstandig om voorzichtig om te springen met een dichte mossel. Je kan namelijk te maken hebben met een slikmossel, wat betekent dat die zich vol heeft gezogen met zand. Als je een dichte mossel opent, doe je dat best niet boven je pot! In tegenstelling tot de meeste gesloten stuks, mag je die wel weggooien. Je kan ze gemakkelijk herkennen omdat ze zwaarder wegen dan de rest. Probeer de schelpen ook eens over elkaar te schuiven: bij een slikmossel laten ze makkelijk los.

Absolute no go’s

Stinkende mosselen en exemplaren waarbij de schelp beschadigd is horen bij het restafval. Mosselen horen naar de zee te ruiken, maar als ze werkelijk een onaangename geur hebben zijn ze dood en moet je ze weggooien. In beide gevallen kunnen de weekdieren bacteriën bevatten die je ziek maken.

Andere misvattingen

De stelling die beweert dat mosselen enkel in de maanden met een ‘r’ te verkrijgen zijn is ook onjuist. De misvatting komt voort uit de tijd dat gekoeld vervoer nog onbestaande was. Toen verkochten vissers mosselen in de frisse herfst- en wintermaanden. Vandaag de dag zijn mosselen verkrijgbaar van begin juli tot de eerste helft van april in het jaar daarop.

Het idee dat oranje mosselvlees van betere kwaliteit zou zijn dan het witte vlees is ook onwaar. Er is namelijk geen verschil en oranje mosselen zijn niet lekkerder dan de witte. Het kleurverschil is te wijten aan de genetische verschillen waarbij het ene weekdier meer pigment heeft dan het ander.

LEES OOK: Pasta met mosselen

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!