Zin of onzin: gesloten mosselen mag je niet opeten

Mosselen met friet: deze Belgische klassieker is onmisbaar in onze keuken. Liefhebbers weten als geen ander welk exemplaar het beste is, hoe je ze kuist en welke bereiding het lekkerst is. Toch zijn er enkele vastgeroeste stellingen die niet kloppen over mosselen. Het is hoogtijd om ze weg te spoelen!

Tegen grootmoeders advies in mag je gesloten mosselen wel degelijk eten. De mossel blijft dicht door een strakke sluitspier. Je kan hem opensnijden met een mesje zoals je een oester zou openen. Doorgaans bevat dat type net méér vlees dat perfect eetbaar is.

Slikmossel

Toch is het verstandig om voorzichtig om te springen met een dichte mossel. Je kan namelijk te maken hebben met een slikmossel, wat betekent dat die zich vol heeft gezogen met zand. Als je een dichte mossel opent, doe je dat best niet boven je pot! In tegenstelling tot de meeste gesloten stuks, mag je die wel weggooien. Je kan ze gemakkelijk herkennen omdat ze zwaarder wegen dan de rest. Probeer de schelpen ook eens over elkaar te schuiven: bij een slikmossel laten ze makkelijk los.

Absolute no go’s

Stinkende mosselen en exemplaren waarbij de schelp beschadigd is horen bij het restafval. Mosselen horen naar de zee te ruiken, maar als ze werkelijk een onaangename geur hebben zijn ze dood en moet je ze weggooien. In beide gevallen kunnen de weekdieren bacteriën bevatten die je ziek maken.

Andere misvattingen

De stelling die beweert dat mosselen enkel in de maanden met een ‘r’ te verkrijgen zijn is ook onjuist. De misvatting komt voort uit de tijd dat gekoeld vervoer nog onbestaande was. Toen verkochten vissers mosselen in de frisse herfst- en wintermaanden. Vandaag de dag zijn mosselen verkrijgbaar van begin juli tot de eerste helft van april in het jaar daarop.

Het idee dat oranje mosselvlees van betere kwaliteit zou zijn dan het witte vlees is ook onwaar. Er is namelijk geen verschil en oranje mosselen zijn niet lekkerder dan de witte. Het kleurverschil is te wijten aan de genetische verschillen waarbij het ene weekdier meer pigment heeft dan het ander.

LEES OOK: Pasta met mosselen

Mosselen Slechte mosselen Zin of onzin Slikmossel Dichte mossel

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties